Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017


Σχολεία χωρίς θέρμανση στον Καρέα

 (Δημοσίευση από internet για το θέμα μας)


Το κείμενο που ακολουθεί είναι από τους Πολίτες του Βύρωνα
To 2012 εγκαινιάστηκε ως το νέο βιοκλιματικό Γυμνάσιο του Καρέα και παραδόθηκε προς χρήση στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Πανηγύριζαν ότι το νέο πρότυπο σχολείο του Γυμνασίου Καρέα πληρεί όλες τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου σχολείου και ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της εκπαίδευσης και των μαθητών, καθώς αποτελείται από 15 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες τεχνολογίας, φυσικοχημείας και πληροφορικής, βιβλιοθήκη και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για την πραγματοποίηση διαλέξεων, προβολών και εορταστικών εκδηλώσεων.
Το σχολείο εγκαινίασε και παρέδωσε ο τότε Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικά «πράσινα» έργα, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. 
Σήμερα, μόλις 5 χρόνια από την παραλαβή, Νοέμβριος 2017 με δήμαρχο τον κ. Κατωπόδη, το βιοκλιματικό σύστημα έχει χαλάσει και το σχολείο είναι δίχως θέρμανση περιμένοντας... να έρθει το φυσικό αέριο. Και φυσικά για τις βλάβες και τις κακοτεχνίες του έργου και σε τί κατάσταση αυτό παραλείφθηκε, δεν ευθύνεται η σημερινή δημοτική αρχή, έχει ωστόσο ευθύνη γιατί εδώ και 3 χρόνια δεν έχει αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Το πρόβλημα της θέρμανσης στο Γυμνάσιο Καρέα είναι γνωστό στη δημοτική αρχή, οι υποσχέσεις πολλές, αποτέλεσμα μέχρι σήμερα κανένα. Αύριο μπαίνουμε στο μήνα Δεκέμβριο και το σχολείο παραμένει δίχως θέρμανση. Ποιος το περίμενε τότε, πως πέντε χρόνια μετά τους πανηγυρισμούς το βιοκλιματικό σύστημα θα χαλούσε και δεν θα υπήρχε άμεση παρέμβαση για να εξασφαλιστεί θέρμανση στο σχολείο.
Συνεχείς δεσμεύσεις, γραφειοκρατία, χρονοβόρες διαδικασίες, μειωμένα αντανακλαστικά και αδιαφορία, -όλα μαζί- έχουν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει θέρμανση. Αφού το φυσικό αέριο που έχει δρομολογήσει η δημοτική αρχή ακόμη... έρχεται.
Η υπομονή, όπως και η κοροϊδία έχει τα όρια της 
Οι μαθητές έχουν προχωρήσει σε κατάληψη και επιδιώκουν με αυτό τον τρόπο να υποχρεώσουν τους αρμόδιους να ενδιαφερθούν και να βιαστούν, ώστε να υπάρχει θέρμανση στο σχολείο. Οι γονείς των μαθητών του Γυμνασίου -έστω και με καθυστέρηση- έκαναν διάβημα διαμαρτυρίας στη δημοτική αρχή την Πέμπτη το πρωί για να ακούσουν για άλλη μια φορά τα ίδια.
Και εδώ το ίδιο έργο...
Στο λύκειο Καρέα τα προβλήματα που αναδεικνύουν οι μαθητές με την κατάληψη τους είναι κτηριακά, όπως κακοτεχνίες σε διάφορα σημεία στο κτήριο με αποτελεσμα να μπαίνουν νερά, οι τεχνικές εργασίες στις τουαλέτες άργησαν να ξεκινήσουν και θα αργήσουν να τελειώσουν, πέφτουν σοβάδες σε διάφορες αίθουσες, δεν είναι καλη η μόνωση στην ταράτσα κ.λπ.
Παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής ότι τα προβλήματα αυτά θα είχαν αντιμετωπιστεί η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Οι μαθητές αφού περίμεναν τη δημοτική αρχή, έφθασαν στο σημείο που η υπομονή τους εξαντλήθηκε και ανέλαβαν πρωτοβουλίες για να συγκινήσουν και να υποχρεώσουν την δημοτική αρχή Κατωπόδη -έστω και αργά- να δώσει λύση στο πρόβλημα που υπάρχει. 
Την Τετάρτη οι μαθητές με πορεία πήγαν στο δημαρχείο για να διαμαρτυρηθούν. Στο δημαρχείο διάφοροι παράγοντες της τοπικής εξουσίας και ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Καραγιάννης προσπάθησαν να τους καθησυχάσουν πράγμα που δεν κατάφεραν.
Η κατάληψη συνεχίζεται και αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τις αίτιες που προκαλούν την αγωνιστική διεκδίκηση των αμάθητων, είναι αυτοί που μιλάνε για χαμένες ώρες και μαθήματα, χύνοντας κροκοδείλια δάκρια για να συκοφαντήσουν τον αγώνα των μαθητών.
Ένα είναι σίγουρο, ότι οι καταλήψεις των μαθητών θορύβησαν την δημοτική αρχή, η οποία για να μην χαλάσει την εικόνα της, υποχρεώνεται έστω και αργά να τρέξει μήπως και δώσει λύσεις στα προβλήματα των συγκεκριμένων σχολείων.. 
Οι καταλήψεις αποτέλεσαν για μια ακόμη φορά το μέσο για να ξυπνήσουν οι αρμόδιοι που πάντα για όλα έχουν κάποια δικαιολογία. Το ερώτημα είναι εάν η δικαιολογία των αρμοδίων, πείθει αυτούς που έχουν το πρόβλημα και κινητοποιούνται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: